Az amerikai alapkezelők a kötvényekben bíznak

Vágólapra másolva!
Az amerikai alapkezelők óvakodnak kockázatok vállalásától most, amikor az iraki háború a második hetébe lépett. A részvénypiacról kivont pénzeket inkább kötvényekben helyezik el - derül ki az alapkezelők magatartását vizsgáló Reuters-elemzésből.
Vágólapra másolva!

Februárban, a háborúra való készülődés idején az amerikai részvényeket még kedvező befektetéseknek tekintették, márciusban azonban már kevés alapkezelő lát fantáziát az amerikai részvénypiacon, amely a várt, gyors háborús sikerek reményével együtt veszíti el a közelmúltban szerzett nyereségét.

A Reuters március 25-27. között végzett felmérése, amelyben 9 szakértő véleményét összegezték, azt jelzi, hogy jelenleg az alapok részvény portfoliójában csak 49,2 százalékban szerepelnek amerikai részvények, szemben a februári 53,2, illetve a januári 48,3 százalékkal.

A dollármilliárdokat kezelő Deutsche Asset Management, az UBS Warburg és az American Express 32,4 százalékra növelték portfoliójukban az amerikai kincstárjegyeket, a februári 30,2, illetve a januári 29,8 százalékról.

Az amerikai kamatok egyes elemzők várakozása szerint akár fél évig is a jelenlegi szinten maradhatnak, a FED kamatemelésére, tekintettel a kedvezőtlen gazdaságnövekedési adatokra, egyhamar nem számítanak.