Húsvét után emelkedhetnek a parkolási díjak

Vágólapra másolva!
Húsvét után, április végétől léphetnek életbe az új parkolási díjtételek Budapesten, amelynek emeléséről csütörtökön döntött a fővárosi közgyűlés. A jelenlegi 100-ról 125 forintra emelkedik a parkolási díjalap a fővárosban - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szabályozás szerint Budapesten a parkolásért fizetendő tarifa az adott terület frekventáltságától függően a díjalap, illetve annak két-, három- vagy négyszerese lehet. A legtöbb zónában most a lehetséges maximumnál kisebb az óradíj, mert a főpolgármesternek joga van ahhoz, hogy akár 50 százalékkal is eltérjen a díjalaptól. Az óránkénti díjak várhatóan 20-50 forint közötti összeggel nőnek, így ahol jelenleg 240 forintot kell fizetni, ott 280 lesz az új tarifa, 120 forintos területen pedig 140 lesz a parkolás óránként.

Az emelést az idei adótörvénnyel indokolták, amely a parkolási díj áfáját 12-ről 25 százalékra emelte. Mivel az áfa ebben az évben még visszaigényelhető, ez 9,3 díjcsökkenést jelent azok számára, akik el tudják számolni a forgalmi adót.