A háború ellenére nincs EU-támogatás a légitársaságoknak

Vágólapra másolva!
Az európai légitársaságok az iraki háború nyomán csökkenő utaslétszám miatt nem kapnak pénzügyi támogatást az Európai Uniótól, helyette a korábbi szigorú szabályozásokon enyhítenének - közölte az EU közlekedési biztosa, Loyola de Palacio a spanyol Europa Press hírügynökségnek adott madridi nyilatkozatában. Az iraki konfliktus tovább mélyíti a légiforgalmi iparág válságát és 30 milliárd dollárnyi veszteséget okozhat. 
Vágólapra másolva!

Az utasok számának csökkenése jelenleg elviselhető mértékű és az üzemanyagárak sem nőttek drámaian - jelentette ki. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a légitársaságok pótlólagos EU pénzekhez jussanak, ha repülési tilalom miatt útvonalakat kell megszüntetniük, vagy elkerülésekre kényszerülnek.

Loyola de Palacio egyúttal számos intézkedést jelentett be, amelyekkel a légitársaságokat ebben a helyzetben támogatni akarják: ezek sorában a fel- és leszállási engedélyek szigorú rendszerének lazítását említette, amelynek nyomán a társaságok rugalmasabban reagálhatnak az utaslétszám csökkenésére. Jelenleg az a szabályozás van érvényben, hogy egy légitársaság le- és felszállási jogát egy bizonyos repülőtéren egy adott évre csak akkor tarthatja meg, ha az előző évben e jogát legalább 80 százalékban kihasználta.

A könnyítésekkel az EU Bizottság mindenekelőtt a versenyhátrányokat akarja kiegyenlíteni a nem európai légitársaságokkal szemben, amelyek közvetlen támogatást kapnak kormányaiktól.

Az iraki háború könnyen újabb 10 milliárd dollárral növelheti a világ repülési iparának veszteségeit, ismét jelentősen csökkentve a repülőre szálló utasok számát - vélekedik a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, a IATA. Az iraki háború tovább súlyosbítja a válságot, amelyet 2001. szeptember 11-e következményei mélyítettek el, és mintegy 30 milliárd dolláros halmozott veszteséghez vezethet.

A IATA előrejelzései szerint az utasok száma 15-20 százalékkal csökkenhet a megszokott szinthez képest, habár a visszaesés térségenként különböző lesz.