A hazai turizmus lehet a háború nyertese

Vágólapra másolva!
Az alig másfél hete tartó iraki háború már most érezteti hatását a nemzetközi idegenforgalomra. Franciaországban 15-25 százalékkal csökkent a foglalások száma az egy évvel korábbihoz képest, Németországban minden második ember nyaralási terveit befolyásolhatja a háború, Nagy-Britanniában pedig már napi egy fontért is kínálnak földközi-tengeri apartmanokat. A háború miatt azok az országok járhatnak jól, amelyek biztonságot, civilizált körülményeket kínálnak az utasoknak. Magyarországon egyelőre nem tapasztalható a háború negatív hatása, sőt a hazai turisztikai ipar akár nyertese is lehet a konfliktusnak - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A hazai turisztikai ipar szempontjából kiemelkedően fontos a német turisták utazási kedve. Az elmúlt évben a németek csupán 1,7 százaléka utazott Magyarországra, azonban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak 35 százalékát ők töltötték itt. A háború miatt megnőhet azon német utasoknak a száma, akik a tengerentúli nyaralások helyett inkább valamelyik európai tengerpartot, vagy Közép-Kelet-Európát választják.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Erdei János, a Magyar Turizmus Rt. régiós igazgatója szerint a német vendégéjszakákról szóló adatok nem fedik teljesen a valóságot, ugyanis mintegy 150 ezer német állampolgár rendelkezik ingatlannal Magyarországon. Ők nem szerepelnek a vendégéjszakák számát kimutató adatban, ugyanakkor a szállásdíjakon kívül a szolgáltatások igénybevételében és az áruvásárlásban ugyanúgy részt vesznek. Ezt alátámasztja, hogy a határőrség becslései szerint a beutazók száma - ellentétben a vendégéjszakák számával - az elmúlt évben emelkedett.

A FUR Jövőkutató Intézet prognózisa szerint az idei évben Törökország, Olaszország és Horvátország lesz a legnépszerűbb európai célország a német utazók körében. Ezeket az államokat a közeli és biztonságosnak tekinthető közép-kelet-európai államok követik. Az ötezer ember megkérdezésével elkészített elemzés ugyanakkor a januári állapotokat tükrözi, tehát még az iraki háború kirobbanása előtt készült. Így Magyarország akár még előbbre is kerülhet a német turisták tervezett úti céljainak sorában, hiszen sokan Törökországot most kevésbé tekintik biztonságosnak.

Nem csökken a magyarok utazási kedve/uzletinegyed/vasarlas/utazas/20030327nemcsokken.html

Erdei János szerint az erős forint sem riasztja el majd a németeket, különösen, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt takarékoskodásra kényszerülő németek Magyarországon 100 euróért annyi árut is szolgáltatást vásárolhatnak, amelyért például Ausztriában 179 eurót kell fizetni. Ezek alapján idén a tavalyi évhez hasonlóan mintegy 2,8 millió németországi vendégre, és 3,8 millió vendégéjszakára lehet számítani.

Igazi fellendülésre 2004-től számíthatunk, amelyet erősíthet, hogy az uniós csatlakozást követően a németországi vásárokon való megjelenés szempontjából rendkívül fontos promócióra és marketingre fordítható összeg 700 millió forintra emelkedik. A csatlakozás nyomán ráadásul hatályát veszti egy régi jogszabály, és így a jövőben Ferihegyen, Sármelléken és Debrecenben is leszállhatnak az európai diszkont-légitársaságok gépei, így az utazási költség tovább csökken a német turisták számára.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója szerint az első három hónapban tapasztalt kezdeti lemaradás az év hátralévő részében még behozható, így nem kell módosítani a vendégéjszakák számának 2 százalékos növekedésére vonatkozó prognózist - írja a Népszabadság.