Ismét nőtt az euróövezet inflációja

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben márciusban átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban - közölték hétfőn előzetes becslésként az EU statisztikai hivatalában.
Vágólapra másolva!

Februárban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban. A tizenkét havi infláció februárban hetedik hónapja haladta meg az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos riadószámát.

Az euróövezet tizenkét tagországában januárban átlagosan 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a decemberi 2,3 százalék után. Az elemzők márciusról 2,2-2,4 százalék közötti tizenkét havi inflációt vártak, miután Németországban, a múlt heti első becslés szerint, márciusban 1,2 százalékra lassult a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció a februári 1,3 százalékról.

Rontotta azonban az átlagos csökkenés esélyét, hogy Olaszországban márciusban 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a februári 2,6 százalék után, az előzetes adatok szerint.