Pesszimistábbak a magyar nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyarországi vállalatok féléves üzleti várakozásait jelző Top-100 konjunktúra index 52 százalék volt márciusban, ami 2 százalékpontos csökkenés az előző havihoz képest - derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből. A kis- és középvállalkozói kör üzleti várakozásai gyakorlatilag nem változtak márciusban az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

A Top-100 cégeinek 47 százaléka az ország gazdasági kilátásait változatlannak ítéli. Februárhoz viszonyítva 45-ről 29 százalékra csökkent a javulásban bizakodók aránya, a kismértékben rosszabbodó adottságokat feltételezők köre érdemben nem változott. Saját gazdálkodásukat illetően a cégek 41 százaléka nem számít változásra. Emelkedett a romló lehetőségre számítók aránya, és csökkent a javulást feltételezők köre.

A szerény élénkülés feltételezett fennmaradására utal, hogy a nagyvállalatok 62 százaléka tevékenysége bővítésével számol. Ezen belül a cégek fele 5 százalék alatti, közel egytizedük 10 százalék feletti teljesítménynövekedést feltételez.

A nagyvállalatok fele hat hónapon belül nem számít a külföldi kereslet alakulásában változásra, ötöde pedig visszaeséssel számol. A februári 19 százalékról 28 százalékra nőtt a kereslet élénkülését jelzők aránya.

A belföldi keresletet illetően az előrejelzések optimistábbak a megelőző hónapokénál: élénkülő keresletet feltételez a cégek 32 százaléka, stabilan fennmaradót 50 százalékuk vár.

Márciusban a Top-100 cégeinek fél évre szóló beruházási hajlandósága jelentős mértékben, 76 százalékra növekedett.

A kisvállalatok egyre inkább igénylik a külső forrásokat

A kis- és középvállalkozói kör üzleti várakozásai gyakorlatilag nem változtak márciusban az előző havihoz képest, a szektor bizalmi mutatói az elmúlt negyedévben stabilizálódtak - derül ki a felmérésből.

Az Ecostat felmérése szerint a kis- és középvállalkozói szektor szereplői az idén szerény, átlagosan 3,3 százalékos értékesítési áremelést terveznek.

A kutatók szerint a szektor versenyképességének javításában a belső források mérsékelt szerepet játszhatnak. Az uniós csatlakozás küszöbén a vállalatok felzárkózási esélyeinek növelésében egyre nagyobb igény jelentkezik a külső fejlesztési források iránt.

Saját vállalkozása lehetőségeit rövid távon a cégek több mint negyede javulónak, 40 százaléka változatlannak ítéli. A saját vállalkozás tevékenységének bővítését reális lehetőségnek ítélő társaságok köre december óta folyamatosan szűkül, márciusban 26 százalék volt. A fejlődésben bizakodók 80 százaléka mérsékelt, 5 százalék alatti bővülést prognosztizál.

A 2003 második és harmadik negyedévében élesedő piaci verseny kialakulását a vállalkozások egyharmada, működési területét veszélyeztető új versenytárs megjelenését egynegyedük feltételezi. A multinacionális cégekkel való együttműködés kiépítésében, bővítésében a korábbi hónapokhoz hasonlóan a kis cégek 33 százaléka bízik.

A felmérés szerint a hosszabb ideje romló jövedelmezőségi helyzet és gyenge tőkeellátottság a szektor fejlődésének legfőbb akadálya. Bevételeik, értékesítési áraik növelésére a termékeik, szolgáltatásaik iránt tapasztalható elégtelen kereslet és piaci verseny miatt nincs lehetőség.