Alig nőtt a menedzserindex márciusban

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az idei év enyhe bővüléssel indult, a februári és márciusi indexértékek kisebb növekedésre utalnak, mint egy évvel korábban. A Beszerzési Menedzser Index értéke márciusban mindössze 0,7 százalékponttal nőtt, 50,8 százalékra.
Vágólapra másolva!

A márciusi növekedés jelentősen elmarad az előző években mérttől: tavaly 51,9, 2001-ben pedig 56,8 százalék volt. Az idei év első negyedévében az átlagos index 50,4 százalék volt, ami 1,1 százalékponttal kisebb, mint az előző év hasonló időszakában - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság jelentéséből.

A márciusi termelési index 53 százalék volt, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és 3,0 százalékponttal magasabb, mint februárban.

Növekedett az új rendelések indexe márciusban februárhoz képest 1,4 százalékponttal, és elérte az 53,5 százalékot. Az új rendelések öt feldolgozóipari ágazatban nőttek márciusban, amelyek közül legjelentősebb a kohászat és fémfeldolgozás megrendeléseinek növekedése.

Növekedést mutat a beszerzési mennyiség indexe is: márciusban 51,5 százalék volt, ami 1 százalékkal több, mint februárban. A növekedés a beszerzéseknél is kisebb, mint az előző évek azonos időszakaiban. A feldolgozóipari ágazatok közül a nem fém ásványi termékek és az élelmiszeripar esetében mérték a legjelentősebb növekedést.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A beszerzési árak tovább nőttek az elmúlt hónaphoz viszonyítva, de a növekedés üteme 4,3 százalékponttal csökkent. A mutató 54,5 százalék volt márciusban, 1 százalékponttal nagyobb, mint egy évvel korábban. A jelentés szerint a beszerzési árak növekedése a vegyipari vállalatokat érintette leginkább ebben a hónapban.

Márciusban az exportmennyiség indexe 53,3 százalék volt, 4,5 százalékponttal nagyobb, mint februárban. Az importé márciusban 2,1 százalékkal haladta meg az egy hónappal ezelőttit, értéke 52,7 százalék volt.

A foglalkoztatás indexe márciusban 45,0 százalék volt, 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint februárban. A jelentés szerint az ágazatok közül a textiliparban és a gépiparban a legnagyobb az alkalmazottak számának csökkenése.