Tizedére csökkent az anonim betétek értéke

Vágólapra másolva!
A pénzmosás elleni küzdelmet koordináló nemzetközi szervezet (FATF) nyári ülésén értékelik Magyarország eddigi eredményeit a pénzmosás visszaszorításában. A várhatóan kedvező véleményhez nagyban hozzájárul, hogy egy év alatt tizedére csökkent az anonim betétek összértéke - írja keddi számában a Magyar Hírlap.  
Vágólapra másolva!

A pénzmosás elleni küzdelem egyik legfontosabb mutatója szerint tizenhárom hónap alatt 450 milliárd forintról 47 milliárd forintra csökkent a bemutatóra szóló - anonim - betétek nagysága. Az anonim betétek darabszáma pedig a tavaly januári 5,2 millióról 2,7 millióra csökkent idén januárra, ami 48 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az átlagos betétösszegek nagysága is jelentős csökkenést mutat: míg 2002. januárjában az anonim betétek átlagösszege 86 ezer forint volt, addig ez az idei év első hónapjára 17 ezer forintra csökkent.

A továbbra is névtelen betétek legnagyobb része bemutatóra szóló különféle nyeremény- és autónyeremény betét. Balogh László, a pénzmosás elleni küzdelmet irányító kormánybiztos a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy tavaly a vártnál nagyobb mértékben csökkent az anonim betétek nagysága, de a következő hónapokban várhatóan lassul a betétek nevesítése. Az újabb nagy roham a szakértő szerint 2004-ben várható, ugyanis 2005-tól az anonim betétekhez csak bonyolult procedúrát követően, rendőrségi engedéllyel férhetnek hozzá a betétesek - írja a Magyar Hírlap.