Amerika muzulmán szakembert állítana a majdani olajminiszter mellé

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy egy köztiszteletben álló muzulmán szakembert kérne fel a háború utáni iraki olajipar irányítására. A vélhetően nem a Perzsa-öböl térségéből származó jelölt nem miniszteri minőségben, hanem tanácsadóként működne közre az iparág újjáélesztésében - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Az elnyúló háború és a növekvő számú civil áldozatok következtében az amerikai diplomáciának egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, hogy meggyőzze az iraki népet: a háború nem azért folyik, hogy az iraki olajtermelést elvegyék az irakiaktól. Ennek érdekében a Bush-adminisztráció egy tekintélyes muzulmán olajszakembert ültetne a majdani - egyébként várhatóan amerikai - miniszter mellé tanácsadói minőségben.

A lehetséges jelöltek között van Hakib Kelil, algériai olajminiszter, aki korábban az Egyesült Államokban is dolgozott többek közt a Shell olajcégnél, illetve közel két évtizedik a Világbank alkalmazásában állt olajügyi tanácsadóként. A másik lehetséges jelölt a posztra Hasszan Marican, az indinéziai Petronas olajvállalat elnöke.

A kinevezés igencsak nehéz helyzet elé állítja az amerikai diplomáciát, ugyanis a jelenlegi hangulatban a muzulmánok többsége óvakodik attól, hogy amerikai bábfiguraként tekintsenek rá. Az alkalmas személy kiválasztása nagyban függ attól is, hogy az amerikai és brit csapatok Bagdad elleni majdani offenzívája mennyire korbácsolja fel a lakosság hangulatát, hiszen a felálló iraki kormányzatnak több ezer iraki mérnök, és olajipari munkás bizalmát kell majd elnyernie - írja a Financial Times.