Megadóztatják az energiát

Vágólapra másolva!
Az Uniós csatlakozáskor vélhetően bevezetik az energiaadót Magyarországon. A gazdasági tárca tervei szerint minden energiatípusnál a legkisebb, 1-3 százalékos adót vetnék ki, ami évi nettó 9,5-10 milliárd forintos többletbevételhez juttatná a büdzsét. A lakosság és számos ágazat mentesülne az új adónem alól - írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

Kormányzati számítások szerint a nemzetgazdaság egészében a felhasznált energiahordozó függvényében 1-4 százalékos árváltozást eredményezhet az ökoadó bevezetése a nem lakossági fogyasztók körében, míg a lakosságnak nem kéne ilyen adót fizetnie - tudta meg a Napi Gazdaság.

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A lap értesülése szerint nem kellene energiaadót fizetniük például a villamosenergia-, gáz- és hőellátás, az erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás ágazatokban, valamint a kohászatban és fémfeldolgozásban működő társaságoknak, továbbá a földgázalapú energiát hasznosító vegyipari cégeknek. Nem mentesülnek viszont az élelmiszer-ipari, textilipari, gépipari cégek, továbbá az egyéb feldolgozóipari társaságok, a posta-távközlési ágazat és a vízgazdálkodás.