Nem fizetnek a biztosítók az új vírus okozta károkra

Vágólapra másolva!
Ázsiai biztosítók bejelentették, hogy valószínűleg nem fedezik majd cégek számára az atípusos tüdőgyulladás okozta károkat. Az SARS eddig 75 áldozatot szedett világszerte és közel 2300-an fertőződtek meg. Két komoly befektetési bank jelentése szerint az új vírus jelentősen lassíthatja a gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!
Sikeresen kezeltek súlyos tüdőgyulladásos betegeket/tudomany/elet/20030331sikeresen.html

A Morgan Stanley 5,1 százalékról 4,5 százalékra csökkentette várakozásait Kelet-Ázsia (Japán kivételével) idei gazdasági növekedésére vonatkozóan. A Goldman Sachs pedig közölte, hogy a járvány miatt megtorpanhat Thaiföld, Szingapúr és Tajvan gazdasága. Az elemzők attól félnek, hogy a vírus okozta negatív gazdasági hatás elterjedhet a világon - írta a BBC News.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Az új-zélandi központi bank figyelmeztetett arra, hogy csökkenti kamatait, amennyiben a turisták száma továbbra is erősen csökken. A Deutshe Post pedig bejelentette, hogy a járvány miatt alkalmazottai nem utazhatnak Ázsiába.

Az Ázsiában működő biztosítók az SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) járvány okozta gazdasági kieséseket nem valószínű, hogy megtérítik. Több biztosító azzal érvelt, hogy a járvány természetes katasztrófának minősíthető. A biztosítás az ellen nem véd - mondták.

Az Allianz Asia Pacific közölte, hogy azok az ügyfelei, akik rendelkeznek üzleti károsodás elleni védelemmel, indítványozták, hogy a védelem terjedjen ki a fertőző megbetegedések okozta károkra is. Amennyiben a szerződés módosul, egyelőre az SARS-t fertőző betegségként fogjuk kezelni, és ebben az esetben fizetünk, nyilatkozta a cég szóvivője.

A WHO március 29-i adataihttp://www.who.int/csr/sarscountry/2003_03_29/en/A fertozöttek száma és a halálesetek országonként

A betegek egészségbiztosítása más lapra tartozik, egyéni esetekben a megszokott módon járnak el a biztosítók: a legnagyobb japán biztosító, a Nippon Life Insurance közölte, hogy a járványban megbetegedettek számíthatnak a teljes kórházi ellátás fedezésére.

Közben az egészségügyi világszervezet , WHO közölte, hogy a növekvő számú SARS beteget egy Ribavirin nevű szerrel kezelik, bár a 30 éves készítmény vírusra kifejtett hatása még nem bizonyosodott be. A gyógyszert előállító amerikai ICN Pharmaceuticals részvényeinek árfolyama kedden 18 százalékkal megugrott a hír hatására.