Itthon legkorábban 2007-ben vezethetik be az eurót

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság elsőrendű érdeke az euró mihamarabbi bevezetése - mondta László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy keddi sajtótájékoztatón. Az eseményen elhangzott, hogy a hétvégi referendum várhatóan nem erősíti a forintot, mert az már beépült az árfolyamba. A két szakember szerint az euró bevezetése - amely véleményük szerint legkorábban 2007-ben lehetséges - nem növeli majd az inflációt.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke szerint az infláció csökkenésének üteme összhangban van a gazdaság jelenlegi állapotával, ezért nincs szándék arra, hogy a forint további erősödése szolgálja az infláció gyorsabb mérséklődését - mondta Járai Zsigmond az euró bevezetéséről kedden a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybank-elnök is a magyar gazdaság elsőrendű érdekének nevezte az euró mihamarabbi bevezetését. Legkorábbi lehetséges időpontként a közös valuta bevezetésére 2007-et jelölték meg. Arra a kérdésre, hogy a referendumot követően várható-e a forint jelentős erősödése Járai Zsigmond úgy nyilatkozott: szerinte az igen szavazat már beépült a jelenlegi árfolyamba, így az nem lesz jelentős hatással az árfolyamra.

Járai Zsigmond szerint az alacsony infláció és az államháztartási deficit leszorításának teljesítése néhány évig néhánytized százalékos növekedési áldozattal járhat, ám hozzátette, hogy hosszú távon az euró bevezetése mintegy évi egy százalékponttal gyorsítja a növekedést. Ezzel szemben László Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az államháztartás hiányának leszorítása és az infláció mérséklése Magyarország uniós, illetve eurózónához történő csatlakozásától független, ezt mindenképpen meg kellene tenni.

Járai Zsigmond megerősítette: ideális esetben akár 2007-re is készen állhat Magyarország az euró bevezetésére. Az eurózónához történő csatlakozás legkésőbbi időpontját nem jelölték meg, ám a pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet: elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarország 2009 után váljon az Európai Monetáris Unió (EMU) tagjává.

Az euró bevezetésének gazdasági előnyei közül a pénzügyminiszter kiemelte az árfolyamkockázat megszűnését, a tranzakciós költségek mérséklését, és a reálkamatok csökkenését.

Járai Zsigmond nem tart attól, hogy az euró bevezetése növelné az inflációt. Hangsúlyozta azt is, hogy az EMU jelenlegi tagjainak tapasztalatai szerint az áremelkedések nagy része az önkormányzati és állami ármeghatározás miatt következett be. Elismerte, hogy a jegybank gazdaságpolitikai mozgástere már a tagságot követően leszűkül, ám méltatta, hogy nő az MNB befolyása az összeurópai folyamatokra.