Újranyitnák a Moszul-Haifa olajvezetéket

Vágólapra másolva!
Izrael és Jordánia esetleg tárgyalásokat kezd arról, hogy újranyitják az Irakból Izraelbe vezető, kitűnő állapotban lévő 55 éve lezárt csővezetéket. Az izraeli infrastrukturális minisztériumban szerdán közölték, hogy Joseph Pariczky miniszter tárgyal majd e kérdésről jordániai partnerével.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az iraki Moszulból az észak-izraeli Haifa kikötőjébe szállítottak kőolajat e vezetéken a brit mandátum idején 1948-ig. A tárgyalásokat, izraeli tájékoztatás szerint, Jordánia kezdeményezte azon az alapon, hogy Irakban várhatóan Nyugat-barát kormányzat kerül majd hatalomra a háború vége után.

A jordániai külügyminiszter, Maruán al-Muaser szerdán később cáfolta, hogy kormánya ilyen megbeszéléseket kezdeményezett volna, és emlékeztetett: Jordánia és Izrael viszony igen hűvös, de a terv érdemére nézve nem nyilatkozott, vagyis nyitva hagyta a lehetőséget.

Izrael szerint kitűnő állapotban van a csővezeték izraeli szakasza. Ha azt újra megnyitnák, Izrael fűtőanyag kiadásai 25 százalékkal csökkenthetők lennének, Haifa pedig a "Közel-Kelet Rotterdamjává " válhatna - vélik Tel-Avivban.