Zuhan a CD-értékesítés a fájlcserék miatt

Vágólapra másolva!
A zenei kiadványok értékesítése tavaly mintegy 7 százalékkal esett vissza világviszonylatban, az előző évben tapasztalt 5 százalékos csökkenés után. A lemezkiadók nemzetközi szövetsége szerint a visszaesés oka a fájlcserélő programok népszerűsége és CD-k tömeges illegális másolása - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az visszaesés másik oka az, hogy a DVD-k és a videojátékok erős versenyhelyzetet teremtenek. A szövetség legutóbbi közlése szerint az illegális másolások az iparág 600 ezer munkahelyét veszélyeztetik.

A CD-knél 6 százalékos, az általában két zeneszámot tartalmazó kislemezeknél 16 százalékos volt a csökkenés 2002-ben. A kazettákat 36 százalékkal, a zenei videokazettákat 42 százalékkal kevesebben keresték tavaly. Egyedül a DVD eladások növekedtek 2002-ben, de azok számottevően, 58 százalékkal. A múlt évben az eladások összértéke mintegy 32 milliárd dollár volt.

Az egyes országokat nézve a zenei albumok eladása az Egyesült Államokban 10 százalékkal zuhant tavaly, de Németországban és Japánban is 9-9 százalékos volt a visszaesés. Még Nagy-Britanniában is csökkent a kereslet mintegy 3 százalékkal, pedig ott öt éve folyamatosan emelkedett a zenei kiadványok iránti igény.