Csökkent a közbeszerzések száma

Vágólapra másolva!
Az idei év első negyedévében 947 közbeszerzést írtak ki, ami 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 151 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárás értéke 18 százalékkal marad el a 2002. év azonos időszakától. A legtöbb közbeszerzést a Budapesti Közlekedési Rt. írta ki, a legtöbb pályázatot elnyert cég pedig a B. Braun Medical Kft. lett. Az elnyert közbeszerzések értékét tekintve a Mol végzett az első helyen - közölte Tunyogi László, a Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Tunyogi László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy eljárásban átlagosan 190 millió forintról döntöttek, ami 8 millió forinttal több, mint egy évvel ezelőtt volt. Az eljárások számának és az érték csökkenésének a szezonális hatásokon kívül az az oka, hogy a közbeszerzési piacon koncentráció megy végbe, és a legnagyobb kiírók, illetve ajánlattevők határozzák meg a forgalmat.

A legtöbb ajánlatot - összesen harmincat - a Budapesti Közlekedési Rt. kérte, második 26-tal a fővárosi önkormányzat, míg a Honvédelmi Minisztérium 19 ajánlatot hirdetett meg.

Az ajánlatkérések értékét tekintve első a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) 43 milliárd forinttal, második a MÁV Rt. 8,7, míg harmadik a fővárosi önkormányzat 6,3 milliárd forinttal. Az első tíz kiíró 76 milliárd forint értékű eljárása több mint fele az összesnek.

A nyerteseket tekintve 19-cel a B. Braun Medical Kft. végzett az élen, majd 16-tal a Johnson and Johnson Kft. és 13-mal a Humantrade Kft. szerepelt.

Az értékét tekintve az első, az MKGI-nek üzemanyagot szállító Mol Rt. 31,1 milliárd forinttal, második a MÁV-nak vasúti berendezéseket gyártó Vamav Kft. 5,2 milliárddal, míg harmadik a Szépművészeti Múzeumot felújító Architekton Kft. 4,6 milliárd forinttal.

A lefolytatott közbeszerzések 68 százaléka nyílt, 13,8 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8,1 százaléka tárgyalásos, míg 6,5 százaléka nyílt előminősítéses volt.

Az egy évvel korábbi időszakhoz képest 5 százalékpontot csökkent a nyílt eljárások és 1,8 százalékpontot emelkedett a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya. Az értéket tekintve 51 százalékot tett ki a nyílt eljárások aránya, 20,6 százalékot a nyílt előminősítéses, 14 százalékot a tárgyalásos és 13,1 százalékot a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya. E tekintetben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8 százalékponttal nőtt a nyílt, míg 7 százalékponttal csökkent a tárgyalásos eljárások értéke.

Tunyogi László kiemelte: a beszerzések iparági megoszlását vizsgálva az építőipar változatlanul az első az eljárásszám 33 százalékéval, illetve az érték 36 százalékával. Ezt a járműalkatrész, üzemanyag iparág követi, az esetek 14, illetve az érték 20 százalékával.

Az eljárások területi megoszlását tekintve a korábbi évekhez hasonlóan Budapest messze az első helyen áll, darabszámban az eljárások 54,2 százalékát, míg értékben 72,6 százalékát itt bonyolították le.