A vártnál sokkal magasabb a fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya 413 millió euró volt idén februárban - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők ennél lényegesen alacsonyabb, 288 millió eurós hiányt vártak. Az év első két hónapjában a hiány 674 millió euró volt.
Vágólapra másolva!

2002 februárjában a deficit 178 millió euró volt, míg az első két hónapban 438 millió eurót tett ki.

Februárban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2862 millió euró export és 3172 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 169 millió euróval, a behozatal 36 millió euróval alacsonyabb az előző év azonos havi adatánál.

Az idegenforgalom 144 millió eurós bevétele 72 millió euróval kevesebb, mint az előző évben, míg a 114 millió eurós kiadás 21 millió euróval alacsonyabb az előző év azonos havi adatánál.

MNBhttp://www.mnb.hu

Februárban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 82 millió euró kiáramlást mutatott. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetésként a magyar befektetők külföldről 1 millió eurót, a külföldi befektetők pedig Magyarországról 43 millió eurót vontak ki.

2003. február végén a jegybanki tartalékok értéke 13 milliárd euró volt.

Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője hangsúlyozta, hogy a hiány mértéke valóban meghaladja a várakozásokat, ám a mögöttes folyamatokkal az elemzők tisztában voltak. Megemlítette, hogy az export az időben egyre elhúzódó nemzetközi konjunktúra miatt nem nőhetett jelentősebben. Mivel a németországi növekedési kilátások egyre romlanak, semmi jóra nem lehet számítani az év második felében sem - tette hozzá Mihálovits Zsolt.

Reinhard Cluse, a UBS Warburg londoni befektetési részlegének elemzője meglepőnek tartja az import 1,1 százalékos csökkenését, mivel szerinte az utóbbi hónapok erős béremelkedései a behozatal értékének növekedését valószínűsítették.