Csak az olcsóbb, azonos hatóanyagú gyógyszerek támogatása marad

Vágólapra másolva!
Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) vezetői csodálkoznak azon, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók bírálják a kiemelt gyógyszertámogatási lista változását. Az OEP szerint csak olyan termékek kerülnek ki a támogatási körből, amelyeknek van olcsóbb, de azonos hatóanyagot tartalmazó változatuk. A gyártóknak április 30-ig van lehetőségük arra, hogy csökkentsék áraikat, és így fenntartsák terméküket a listán.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) vezetői pénteken sajtótájékoztatón reagáltak a gyógyszergyártók és forgalmazók bírálataira. A cégek azzal kapcsolatban fogalmazták meg kifogásaikat, hogy április végével több termék is lekerül a kiemelten támogatott gyógyszerek listájáról.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az OEP főigazgatója, Matejka Zsuzsanna elmondta, idén először új módszert alkalmaztak a lista változtatásakor. Az egészségügyi tárca és a Pénzügyminisztérium egy február elsején hatályba léptetett rendeletben meghatározta azoknak a gyógyszereknek a körét, amelyeknek - a magas ár miatt - megszüntetik kiemelt támogatását. A támogatás ugyanakkor csak a három hónapos türelmi idő letelte után szűnik meg, így április 30-ig a gyártók, a forgalmazók, a gyógyszertárak és a gyógyszereket felíró orvosok is tájékozódhatnak arról, hogy mely szerek maradnak a kiemelt támogatási körben.

Matejka hozzátette, a listáról csak azokat a gyógyszereket szedték le, amelyeknek vannak olcsóbb - ugyanakkor azonos hatóanyagot tartalmazó - fajtái is. A pénztár ezért cáfol minden olyan - gyártók részéről elhangzó - bírálatot, hogy egyes betegségek elleni szerek teljesen eltűnnek a listáról.

Árak/uzletinegyed/vasarlas/arak/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A gyártóknak egyúttal felajánlották, hogy ha a türelmi idő alatt csökkentik a termék árát, akkor a szer visszakerülhet a kiemelt támogatási listára. A február elsejei rendelet 119 terméket érintett, a gyártók később 16 gyógyszer esetében jelezték, készek arra, hogy csökkentsék ezek árát. A sajtótájékoztatón elhangzott, volt olyan gyógyszer, amelynél a gyártó 30 százalékos árcsökkentésre is hajlandó volt, hogy a termék fennmaradhasson a listán.

Matejka közölte, nem érti, hogy a gyártók miért ezekben a napokban csodálkoznak azon, hogy egyes termékek kikerülnek a kiemelt támogatási körből. Szerinte erről már a február elsejei határozatból értesülhettek. A főigazgató hozzátette: az elmúlt hetek forgalmi adatai azt bizonyítják, hogy az orvosok már átálltak a listán maradó, olcsóbb gyógyszerekre, és most már ezeket írják fel a betegeknek.