Az építőipar 10 százalékkal nőhet idén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt év a magyar építőipar kiemelkedő időszaka volt, a termelés 20 százalék felett nőtt, az idén továbbra is jelentős, 10 százalékos bővülésre számít a Kopint Datorg Rt. A piackutató jövő évre 15 százalékos növekedést jósol.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A konjunktúra-, piackutató és számítástechnikai társaság legfrissebb jelentésében a tavaly év végi rendkívül magas szerződésállománnyal indokolja az építőipar idei, várhatóan 10 százalék körüli növekedését.

Az épületek építési szerződésállománya december végén 23,6 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 56,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A kutatók ugyanakkor a növekedési ütem lassulására számítanak. Az idén is folytatódik a nagy volumenű lakásépítés, ám a növekedés mértéke már nem éri el a tavalyit - áll a jelentésben. A Kopint Datorg ezt részben a magas bázisadatokkal indokolja.

A jelentés a növekedés fontos tényezőjének nevezi a meginduló autópálya-építéseket, bár hozzáteszi, hogy a beruházások mértéke várhatóan az idén még nem lesz jelentős. Az előrejelzés szerint az infrastrukturális beruházásokat a takarékos költségvetési gazdálkodás kényszere a szükséges mértéknél alacsonyabbra szorítja idén. A kommunális beruházásoknál azonban a gazdaságkutatók javulással számol a piackutató, különösen az átlagosnál jobb helyzetben lévő önkormányzatoknál.

Megtört az építőipar lendülete/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030319megtort.html

Az építőipar növekedése a konjunktúrajelentés szerint az idén várhatóan 10 százalék körül alakul, jövőre pedig 15 százalék lehet. A nagyon gyenge januári építőipari teljesítményt a társaság egyszeri, részben a kedvezőtlen időjárással is összefüggő adatként értelmezik a kutatók. Az idén, az első hónapban ugyanis az előző évihez képest 0,6 százalékkal, decemberhez képest pedig 6,8 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye.