Jelentősen nőtt a pénztárak bevétele

Vágólapra másolva!
A pénztári szektorban felhalmozott vagyon tavaly 780 milliárd forint fölé, a GDP mintegy 5 százalékára nőtt az egy évvel korábbi 582 milliárd forintról. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint a pénztárak taglétszáma az év végén meghaladta a 3,4 milliót.
Vágólapra másolva!

Számottevően nőtt a tagdíjbevétel valamennyi pénztárnál. A magán-nyugdíjpénztárak 117 milliárd forint tagdíjbevételt könyvelhettek el, ami nominálisan 12,7 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíja 10,8 százalékkal 71 milliárd forintra nőtt.

Mind a három önkéntes pénztár típus kifizetései nőttek az elmúlt évben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 15 milliárd forintot fizettek ki tagjaiknak tavaly, 27 százalékkal többet, mint 2001-ben. Az egészségpénztárak kifizetései 66 százalékkal 5,5 milliárd forintra, az önsegélyezési pénztáraké pedig 34,2 százalékkal 2,7 milliárd forintra nőttek.

Jelentős arányváltozás figyelhető meg a felhalmozott vagyont illetően a magán-nyugdíjpénztárak és az önkéntes szervezetek között. Az előbbiek 413,1 milliárd forintos vagyona megalakulásuk óta tavaly haladta meg először az önkéntes nyugdíjpénztárakét, ami 358 milliárd forintot tett ki.

A magánpénztáraknál a tagdíjjellegű bevételeknek és a befektetésekből származó bevételeknek köszönhetően meredeken nő az egy főre jutó vagyon mértéke. A 2001. év végi mintegy 126 ezer forintról az egy főre jutó vagyon tavaly év végén 185 ezer forint fölé emelkedett. Mivel a felhalmozott vagyon a későbbi nyugdíjszolgáltatás fedezete, ezért fontos hogy növekedése az elmúlt években folyamatosan és jelentősen meghaladta a bruttó bérnövekedést. Tavaly év végén az egy főre jutó vagyon elérte a havi nettó átlagbér mintegy 240 százalékát.

A PSZÁF a következő években a pénztári vagyon folyamatos, egyenletes növekedését várja, amit a rendszeres tagdíjbevétel biztosít. A vagyon bővülése a szolgáltatások tömegessé válásáig tart majd, ami a magán-nyugdíjpénztárak esetében még legalább egy évtized, az önkéntes szervezeteknél azonban már most is igénybe vehető a szolgáltatás.

Az önkéntes pénztári szektor működése illetve teljesítménye több mutató tekintetében is kedvezőbb a magánpénztárakénál. Példaként a PSZÁF a befektetésekből származó bevételnek az átlagos vagyonhoz viszonyított 0,3 százalékponttal magasabb arányát és az egyszerűbb adminisztratív feladatok miatt az önkéntes nyugdíjpénztárak olcsóbb működését említi.