A termelés csökkentéséről dönt az OPEC

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) április 24-én Bécsben rendkívüli értekezletet tart, amelyen a termeléscsökkentés lehetőségét vitatják meg - közölte az olajkartell szóvivője Londonban.
Vágólapra másolva!

Az értekezlet összehívását az olajárak egy hónapon belül 30 százalékos csökkenése miatt az OPEC elnöke javasolta. Az OPEC attól tart, hogy a nyersolaj ára hordónként 20 dollár alá eshet a második negyedévben, amikor a kedvezőbb időjárás miatt a kereslet általában napi 2 millió hordóval mérséklődik.

Venezuela támogatja az olajtermelés csökkentését/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030412venezuela.html

Az olajkartell jelenleg napi 2 millió hordóval termel többet a hivatalosan megállapított napi 24,5 millió hordós kvótánál a kieső venezuelai, nigériai és iraki olaj pótlására. Az Irak elleni háború kezdete előtt az olaj ára hordónként 33 dollár fölé emelkedett azokra a félelmekre, hogy megszakadhat a térségből az olajszállítás.

Az OPEC hétféle olajból számított árkosara hétfőn 25,35 dollár volt. Február közepén az OPEC-olaj még hordónként 32 dollárba került. Kedden délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusi szállításra hordónként 24,72 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 13 centtel kevesebb a hétfő esti záróárnál.