Békét sürgetnek a bojkott-háborúban

Vágólapra másolva!
A francia nagyvállalkozók szövetsége (Medef) az amerikai partnerekhez intézett üzenetében arra kérte a tengerentúli üzletfeleket, hogy ne érvényesítsenek bojkottot a francia áruk ellen az iraki háborúval kapcsolatos nézetkülönbségek miatt. A hazai vállalkozókat pedig arra sürgette, hogy készüljenek fel az iraki újjáépítésben való teljes jogú részvételre.
Vágólapra másolva!

A Medef igazgatótanácsa kedden párizsi sajtóértekezletén tette közzé a felhívást, amelyben közölte: a francia diplomáciával elégedetlen amerikai vállalkozóknak joguk van szabadon kifejteni bíráló véleményüket, de a francia cégek termékeit és szolgáltatásait nem kellene belekeverni a vitába.

Ernest-Antoine Seilliere, a gyáriparosok szövetségének elnöke szerint a francia szervezet arra kötelezi tagjait, hogy tartsák távol magukat a diplomáciától, és elvárja tőlük, hogy magatartásukkal ne okozzanak kárt az amerikai-francia kereskedelmi kapcsolatokban. Kijelentette, hogy az egész bojkott értelmetlen, hiszen a két fél egyetért a világpiaci fejlődést érintő kérdésekben.

Az elnök szerint az Egyesült Államokban dolgozó francia vállalkozókat kellemetlenségek érik, egyes helyeken nem hajlandók francia munkavállalókat alkalmazni, és kisebb-nagyobb negatív jelenségek tapasztalhatók a francia termékek ottani piacán. Kedvünk lenne arra kérni az amerikai társaságokat: Ne támadják parfümjeinket, joghurtjainkat vagy repülőgépeinket - mondta Seilliere.

A hazai vállalkozókhoz intézett közleményben a Medef a háború utáni Irak újjáépítésében és az iraki lakosság humanitárius megsegítésében való szerepvállalásra ösztönözte a franciaországi cégeket. Álláspontja szerint fel kell készülni arra, hogy a francia vállalkozók egy később meghatározandó nemzetközi keretben árusegélyekkel és az ország újjáépítéséhez való hozzájárulással támogathassák az iraki lakosságot.