Virágzik a benzincsempészet Kárpátalján

Vágólapra másolva!
A magas magyar üzemanyagárak miatt valóságos iparággá fejlődött a benzincsempészek és benzinturisták kiszolgálása Kárpátalján. A magyar határ mentén lévő Tiszaújlakon 124 törvénytelenül működő töltőállomást találtak a rendőrök - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A tiszaújlaki udvarokban, a nyári konyhákban, az istállókban komplett magánkutakat talált a beregszászi rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya, modern töltőpisztolyokkal és számlálókkal. Az illegális kiskereskedelemhez a benzint és gázolajat az árusok a Kárpátaljával szomszédos Iváno-Frankivszk és Lviv megyék kőolaj-finomító üzemeiből szállították.

Annak ellenére, hogy az utóbbi 5-6 hétben a motorbenzin ára literenként 17 forinttal, a gázolaj ára pedig 27 forinttal csökkent, a benzinturizmus egyre jelentősebb méreteket ölt az összes határszakaszon, leginkább pedig az ukrán-magyar szakaszon.

A régióban nálunk a legdrágább az üzemanyag/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030120aregioban.html

A hazai vám- és pénzügyőrség információi szerint az ukrán és a magyar üzemanyagár között körülbelül 100 forint a különbség. Az érintett határszakaszon rendszeresen vizsgálják, hogy az egyes autók hányszor próbálják átlépni a határt. Azt nincs joguk megakadályozni, hogy naponta egy gépkocsi, illetve személy csak egyszer lépjen ki vagy be, ám ha valaki többször akarna egy nap tele tankkal bejönni, annak az első bejövetelt követően vámot kellene fizetnie - írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Az Észak-alföldi Regionális Parancsnoksághoz tartozó ukrán és román határszakaszokon tavaly 515 alkalommal 60 ezer liter, a belterületi ellenőrzések során 368 esetben csaknem 90 ezer liter üzemanyagot foglaltak le a pénzügyőrök.