Februárban 1,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2003 februárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 3 százalékkal emelkedett a végleges adatok szerint. Az ipari termelés mennyisége a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint februárban 0,2 százalékkal csökkent egy hónap alatt - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

A korábban közölt előzetes adatok szerint a termelés februárban éves összehasonlításban 1,5 százalékkal nőtt. Tavaly februárban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés mennyisége az előző év azonos időszakához viszonyítva, 2002 januárjához képest pedig 4,6 százalékkal nőtt.

2003 első két hónapjában az export 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A belföldi értékesítés 0,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye jelentősen, 20,7 százalékkal emelkedett, melyet az előző évinél lényegesen hidegebb időjárás okozott.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 1,1 százalékkal csökkent, míg a járműgyártás mennyisége 12,7 százalékkal bővült.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékű visszaesés a bőr, bőrtermék, lábbeli, valamint a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás gyártása alágakban figyelhető meg, ahol a csökkenés 19, illetve 16,1 százalékos.

KSHhttp://www.ksh.hu

2003 februárjában a feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései jelentősen, 11,9 százalékkal nőttek. Az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 4,3 százalékkal, az új exportrendelések pedig kimagaslóan, 13,9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés az idei év első két hónapjában számottevően a közép-dunántúli, valamint a közép-magyarországi régióban bővült 9,7, illetve 6,2 százalékkal. Csökkenést ebben az időszakban csak két régióban, a dél-alföldiben és a dél-dunántúliban regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.