Amerikaiak kezdik az iraki újjáépítést

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége, a USAID eddig öt szerződést ítélt oda fővállalkozóknak iraki újjáépítési feladatokra. Külföldi cégek alvállalkozóként vehetnek részt a programokban. A Bechtel építővállalat az iraki áram-, víz- és csatornahálózat legsürgősebb javításaira kötött szerződést 34,6 millió dolláros induló összeggel, másfél évre 680 millió dolláros teljes kerettel.
Vágólapra másolva!

Az iraki gazdaság újjáépítési munkálatait szervező USAID közölte, hogy a Bechtel cég legfontosabb feladata az iraki infrastruktúra gyors helyreállítása lesz. A megrendelés kiterjed az áramszolgáltatás és a vízellátás biztosítására, a csatornahálózat helyreállítására és a repülőterek újjáépítésére.

A Bechtel megbízása ugyanakkor némi politikai vihart kavart Washingtonban. Több demokrata párti törvényhozó panaszt emelt amiatt, hogy a Bush-kormányzat nem tette lehetővé a versenyjellegű pályáztatást, hanem ehelyett néhány cég nyújthatta be javaslatát meghívás alapján. Az USAID ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csakis így nyílik mód Irak gyors újjáépítésére.

Az USAID közölte, hogy a Bechtel a későbbiekben szerepet játszhat kórházak és iskolák helyreállításában, minisztériumi épületek újjáépítésében, a közlekedési és szállítási infrastruktúra biztosításában is.

Korábbi megbízások:

A Creative Associates International Inc. a múlt héten 2 millió dolláros kezdő összegű szerződést kapott, egy évre 62 millió dolláros felső határral, iraki iskolák feljavítására, osztálytermek újrafelszerelésére, tanárok képzésére.

A Research Triangle Institute ugyancsak a múlt héten kapott 9,7 millió dolláros szerződést az iraki helyi önkormányzatok fejlesztésére, a helyi lakosság részvételének szervezésére.

A Stevedoring Services of America március végén 4,8 millió dolláros szerződést írhatott alá az iraki kikötők igazgatásának újjászervezésére.

Az International Resources Group 7 millió dollárért három hónapon át tanácsokat ad a USAID-nek az iraki újjéépítés tervezésére és szervezésére. Ezt a szerződést még februárban ítélték oda.

A USAID jelenleg további négy szerződés odaítélését vizsgálja az iraki légi segélyszállítás, a raktárak, a teherautóforgalom, a vám, a palackos ivóvízellátás, a közegészségügyi szolgálat szervezésére és javítására és szegénység elleni küzdelemre.