Bush feloldaná az Irak elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök az Irak elleni szankciók fokozatos feloldását kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), és egyelőre fenn kívánja tartani a világszervezet ellenőrzését az iraki olajexport felett - értesült a The New York Times.
Vágólapra másolva!

A lap szombati száma egy magát megnevezni nem kívánó washingtoni kormánytisztviselőre hivatkozott. Ennek alapján a The New York Times úgy tudja, hogy a Fehér Ház azt szeretné, ha a Biztonsági Tanács a következő hónapokban 3-4 határozatot hozna, amelyek fokozatosan az Egyesült Államok által felállított iraki vezetés kezébe adnák az ország egyes gazdasági szektorait.

Legális banki és illegális olajüzletek - Irak és az ENSZ-szankciók/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030220legalis.html

Ezt a megoldást állítólag azért választja Washington, mert Oroszország, Franciaország és más BT-tagok fenntartásokkal fogadták Bush elnök szerdai bejelentését a szankciók feloldásáról, valamint az "olajat élelemért" program leállításáról.

A lap szerint az Egyesült Államok attól tart, hogy amennyiben megvétózzák a szankciók feloldását, az ENSZ felügyelete alá nem eső iraki olajeladások törvénytelennek minősülnének, ami perekhez vezetne.