Drágulhat az áram a paksi műszaki hiba miatt

Vágólapra másolva!
Hazai forrásból csak drágábban biztosítható a Paksi Atomerőmű második blokkja által termelt áram pótlása - mondta az [origo]-nak Tombor Antal, a MAVIR elnök-vezérigazgatója. Az árak kialakításáért felelős szervezet, a Magyar Energia Hivatal szakmai álláspontja szerint a többletköltségeket a fogyasztóknak kell viselniük.
Vágólapra másolva!

A műszaki hiba miatt nem működő paksi második blokk - amely normál viszonyok között a hazai energiaszükséglet 10 százalékát biztosítja - kieső termelését hazai erőművek biztosítják, de drágábban, mint az atomerőműből származó áram ára - nyilatkozta az [origo]-nak Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. elnök-vezérigazgatója.

A paksi erőmű kártérítést kér az üzemzavar miatt/itthon/20030422apaksi.html

A társaságtól megtudtuk: Magyarország áramellátását nem befolyásolja a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának üzemzavara, mert a reaktor termelése május 5-ig karbantartás miatt eredetileg is szünetelt volna. Erre az időszakra a társaság eredeti terveinek megfelelően a százhalombattai Dunamenti Erőmű és a tiszaújvárosi Tiszai Erőmű pótolja az atomerőmű kieső blokkjának energiatermelését. Amennyiben a paksi erőmű blokkja május 5-e után sem termelhet, a Mavir Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. szakemberei eldöntik, melyik magyar erőmű terhelhető tovább, és az energiaimport is szóba kerülhet a hazai energiaigény kielégítése érdekében.