EBRD: túlfűtötté válhat a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Magyarországon a következő néhány évben folytatódik a gazdasági növekedés, de az erős bérnövekedések miatt fennáll a gazdaság túlfűtötté válásának kockázata - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) keddi jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az őszi "Jelentés az átmenetről" (Transition Report) szokásos tavaszi frissítésében a kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására 13 éve létrehozott bank azt írta, hogy a jelentős béremelkedés ronthatja a magyar gazdaság külső versenyképességét, és a folyómérleg hiányának további növekedéséhez vezethet.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A londoni bank szerint a tavalyi, 3,3 után idén 3,7 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. A pénzintézet idén átlagosan 4,4, decemberben pedig 5,2 százalékos éves inflációra és 5,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít.

Előtérben a Balkán és Oroszország

A bank tavaly egész évben 3,9 milliárd euró értékű új Finanszírozási szerződést írt alá, ami 7 százalékos éves bővülést jelent. A kötelezettség-vállalások csaknem 70 százaléka már Oroszországra és Délkelet-Európára jut, mert a bank egyre kevésbé támogatja az uniós csatlakozás küszöbén álló országokat.