Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok a belföldi turistaforgalom megfékezésével próbálják megállítani a légzési zavarokat okozó SARS vírus terjedését. Az elemzők szerint a gazdaság több szektora is károsulhat a vírus miatt: a kantoni vásáron például huszadannyi értékben kötöttek üzletet, mint tavaly.
Vágólapra másolva!
A vírus miatt kevesebbet repül a Dragonair/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030416avirus.html

A kínai hatóságok kedden a belföldi turistaforgalom megfékezésével igyekeztek gátat vetni a végzetes, légzési zavarokat okozó SARS vírus terjedésének, lerövidítették a korábban egyhetes "aranyheti" szabadságolások és a háromnapos május elsejei ünnepségek idejét. A gazdasági szakértők azonban attól tartanak, hogy a fertőzés terjedését ezzel aligha tudják korlátozni, az erősen érintett városokon, Pekingen belül tartani. Az elemzők úgy vélik, hogy a fertőzés hatását nem csak az idegenforgalom, hanem a gazdaság más szektorai is megérezhetik.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A harmadik legnagyobb japán autóipari konszern, a Nissan jelezte, hogy a Sunny modell kínai gyártásának beindítását késleltethetik, mivel az utazási korlátozások miatt a külföldi vállalati szakértők kerülik a kantoni gyártelepet. Az UBS Warburg elemzői viszont azt állítják a tőzsdén jegyzett kínai cégek körében végzett felmérésükben, hogy Kantonban, a SARS által leginkább érintett területen a fertőzés a termelést csak igen csekély mértékben befolyásolta.

A tartományban működő tajvani technológiai vállalatoknál sincsen fennakadás, már csak azért sem, mert a külföldi üzletemberek az utazási kiesések ellenére e-mailekkel és a telekonferencia módszerével hatékonyan irányítják kínai cégeiket - állítják az elemzők. Amennyiben azonban a járványt nem tudják megfékezni, úgy az aláírásra váró külföldi beruházási megállapodások késedelmet szenvedhetnek, ezzel együtt pedig a "befektetői bizalom is a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - mondják.

Nem fizetnek a biztosítók az új vírus okozta károkra/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030403nemfizetnek.html

A külföldi közvetlen befektetéseknek, az exportorientált ipari termeléssel és az állami fejlesztésekkel együtt meghatározó szerepe volt a kínai gazdaság fejlődésében. Az idei első negyedévben a GDP 9,9 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest. Egyes külföldi szakemberek most megkérdőjelezik, hogy az év első negyedévében 56 százalékkal bővülő külföldi közvetlen beruházások tempója tartható-e és nem történik-e meredek visszaesés, mint ahogy a DBS Bank közgazdásza jósolja. A külföldiek kínai üzletkötéseit ugyanis mindig erősen befolyásolta a pekingi kormányzatba vetett bizalom hiánya.

Az idei kantoni vásáron, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása ellenére megrendezték az idén, 730 millió dollár értékű szerződéseket kötöttek az első három napon, jóval kevesebbet a múlt évi 16,8 milliárd dollárnál.