A tiltott fegyverektől függ az iraki embargó feloldása

Vágólapra másolva!
Csökken az olaj világpiaci ára az OPEC csütörtöki értekezlete előtt. A kőolajexportáló országok attól tartanak, hogy az iraki olajexport visszaállítása és a szezonális keresletcsökkenés miatt túlkínálat és további árcsökkenés lesz a piacon. A háttérben a nagyhatalmak vívnak harcot az iraki olajexport ellenőrzéséért.
Vágólapra másolva!

A kőolajexportáló országok szervezete, az OPEC csütörtökön tanácskozik Bécsben az olajkitermelés csökkentéséről. A szervezet a termelés csökkentését két okból is szükségesnek tartja: az iraki olajexport felfutása miatt a tagországoknak nem kell a kieső mennyiséget pótolniuk, és a szezonálisan csökkenő kereslethez is igazodniuk kell.

Irak komoly potenciál az olajpiacon

Nemzetközi vita bontakozik ki Irak olaja körül/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030417nemzetkozi.html

Az iraki olajexport kérdése, a helyreállított termelésen kívül, viszont nagyon is aggasztó az OPEC-tagországok számára: abban az esetben ugyanis, ha feloldják az Irak elleni gazdasági szankciókat, Irak a közeljövőben a világ harmadik legnagyobb olajexportőre lehet, Szaúd-Arábia és a nem OPEC-tag Oroszország után. Hosszabb távon pedig, amennyiben sikerül kiaknázni Irak olajkészleteit, az sem elképzelhetetlen, hogy átveszi a vezető szerepet.

A háború utáni újjáépítéshez Iraknak komoly bevételre van szüksége, és egyetlen kereskedelembe bocsátható terméke az olaj. Ezzel pedig megváltozik a piaci helyzet, amelyben az OPEC magasan tudja tartani az olaj világpiaci árát. Az ENSZ által több mint 12 éve felállított gazdasági szankciók feloldásáért már nemcsak az Egyesült Államok lobbizik: a francia ENSZ-nagykövet is felszólalt az ügyben. Iraknak a szankciók felállítása óta nincsen kvótája az OPEC-tagországok között, és a kivitt olajért cserébe a szankciók értelmében kizárólag élelmiszert és humanitárius segítséget kaphatott.

Vannak vagy nincsenek tömegpusztító fegyverek?

A háborúpártiaknak fontosabb a Perzsa-öböl olaja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030313olajcikk.html

Jelenleg viszont Iraknak nincs kormánya, ami megnehezíti az iraki olajexport kérdését: nemzetközi jogi problémákat vet fel ugyanis az, hogy ki irányítsa a kivitelt, ki kössön szerződéseket addig, amíg az új iraki kormány fel nem áll. A nemzetközi piacon a vevők addig nem vásárolnak iraki származású olajból, amíg nem biztosított, hogy az teljesen törvényes - írta a CNN Money.

A szankciók feloldásához az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata szükséges. Eddig a szankciók feloldása ellen lévő BT-tag Franciaország azért javasolta az ENSZ-nek a tilalom feloldását, mert, mint mondták, figyelembe vették az iraki nép szükségleteit. A szintén BT-tag Oroszország viszont addig nem támogatja a szankciók feloldását, amíg be nem bizonyosodik, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei - ami viszont kínos lenne a feloldást legjobban sürgető Egyesült Államoknak.

Csökkenésnek indult az olaj világpiaci ára

Az OPEC jelenleg naponta 1,5 millió hordóval több olajat termel a 24,5 millió hordós szinten felül, a kieső iraki termelés miatt. A tagországok viszont attól félnek, hogy a nyári szezonban jelentkező, hozzávetőlegesen kétmillió hordós keresletcsökkenés miatt túlkínálat alakul ki a piacon, ami árcsökkenéshez vezet. Az aggodalom nem ok nélküli: a csütörtöki értekezletet megelőzően az árcsökkenés már szerdán elindult. A májusi szállítású amerikai könnyűolaj hordója egy dollárral 29,90 dollárra csökkent, míg az irányadónak tekintett északi-tengeri Brent 30 centtel csökkent a londoni nemzetközi olajtőzsdén.