Vágólapra másolva!
Bush amerikai elnök azt szeretné, ha Alan Greenspan, a Fed elnöke 2004-ben lejáró elnöki ciklusa után is a szövetségi jegybank élén maradna. Az elnök döntése azért meglepő, mert Greenspan élesen kritizálta Bush adócsökkentési terveit, ezért viszonyuk megromlott.
Vágólapra másolva!

Azt gondolom, hogy Alan Greenspannak még egy ciklusig maradnia kell; elég jó munkát végzett ahhoz, hogy újra kinevezzem - nyilatkozta Bush kedden a CNN Money tudósítása szerint.

Forrás: MTI
Alan Greenspan

Az elnök bejelentése több hónapos bizonytalanság végére tett pontot, mert miután a szövetségi jegybank elnöke kritizálta Bush adócsökkentési programját és a túlzott államháztartási hiány veszélyeire figyelmeztetett, az elnök és a jegybanki vezető viszonya megromlott. A CNN által megkérdezet elemzők szerint a döntés már Bush választási kampányának része, mert a nagyhatalmú és világszerte elismert bankvezér megtartása elősegítheti az elnök újraválasztását.

Bush azután jelentette be döntését, hogy a 77 éves Greenspanen kisebb prosztataműtétet hajtottak végre.

Alan Greenspant először 1987-ben Reagan elnök nevezte ki a Fed élére, jelenlegi elnöki ciklusa pedig 2004 júniusában jár le. A veterán bankvezér egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy vállalna-e még egy terminust a szövetségi jegybank élén, de hozzá közel állók szerint szívesen megtartaná posztját.