Felére csökkent a pénzváltók száma

Vágólapra másolva!
Tavalyhoz képest a felére csökkent a pénzváltással foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon, egy 2001 végén hozott törvénymódosítás eredményeként. A valutaváltás az euró bevezetése miatt is leáldozóban lévő üzletág.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint tavaly év elején még több mint 600 pénzváltással foglalkozó vállalkozás működött, mostanra a számuk 307-re csökkent. Ez annak a 2001-es törvénymódosításnak az eredménye, amely szigorította a rendelkezést, és az irodákat a bankok felügyelete alá rendelte, írta a Népszabadság. Korábban a pénzváltó irodák önálló cégek voltak, most működésük ahhoz kötött, hogy valamelyik pénzintézet ügynökeként, annak pénzkészletével dolgozhatnak.

Valutaváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.phpAz Üzleti Negyed szolgáltatása

A pénzüket forintra váltó külföldiek is kevesebben voltak tavaly, a hazai lakosság viszont nagyobb értékben vásárolt valutát. A szakértők szerint egyre többen vesznek külföldi készpénzt spekulációs céllal, a forint felértékelődése miatt.

A pénzváltás azonban a turizmustól függetlenül is leáldozóban lévő üzlet: a kizárólag valutaváltással foglalkozó vállalkozások az euró 2007-2008-as bevezetése után már csak a tengerentúlról jövő turistákra számíthatnak, ami a klientúrájuk jelentős csökkenését jelenti.