Magyarországra járnak vásárolni a románok

Vágólapra másolva!
Az ortodox húsvét közeledtével rohamosan nő a Magyarországon bevásárló románok száma az alacsonyabb árak miatt - írta szerdai számában az Evenimentul Zilei román napilap. A lap összehasonlítása szerint a húsvétkor keresett termékekhez Magyarországon 15-60 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni.
Vágólapra másolva!

Az Evenimentul Zilei napilap szerint az ünnep közeledtével a magyarországi bevásárlóközpontokat valósággal megrohanják a Romániából érkezők, akik között a határ menti térségben élők mellett egyre nagyobb számban találhatók távoli vidékekről érkezők is.

A lap összehasonlítása szerint az ünnepkor keresett termékeket, vagyis csokoládényulat, pulykasonkát, disznóhúst, margarint, lisztet és párizsit Magyarországon 15-60 százalékkal olcsóban lehet vásárolni, mint Romániában.

A lap szerint ugyanakkor a bevásárlóturizmus nem csak az ünnepek miatt jellemző, sok romániai munkanélküli biztosítja megélhetését abból, hogy a Magyarországon vásárolt árut otthon eladja.

A két ország közötti kereskedelmi forgalomban tavaly a román statisztikai adatok szerint 207,7 millió dollár, a magyar statisztikai adatok szerint 352,2 millió dollár magyar többlet keletkezett. A 145,5 millió dolláros eltérés a szakértők szerint részint azzal magyarázható, hogy a Magyarországon vásárolt árut a román állampolgárok a magyar határon bejelentik a forgalmi adó visszatérítése érdekében, míg a határ román oldalán már nem, így kerülik el a vámfizetést - írja a lap.

Egyes becslések szerint évente mintegy 100 millió dollár értékű áru, jórészt élelmiszer-ipari termék érkezik Romániába Magyarországról a bevásárlókosarakban. Az Evenimentul Zilei szerint ennek a jelenségnek a román kormány csak akkor tud véget vetni, ha támogatásban részesíti a hazai termelőket.