Májustól büntetik az autópályán bliccelőket

Vágólapra másolva!
Az állami kezelésű autópályákon a tavaly január elsejével bevezetett kamerás díjellenőrzési rendszer próbaüzeme április végén befejeződik, és a bliccelőknek májustól az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. pótdíj fizetési csekket küld.
Vágólapra másolva!

Az autópálya társaság 40 millió forintos pótberuházással lehetővé tette a rendszer számára a pótdíjfizetési felszólítás kiküldése előtti biztonsági ellenőrzést, amivel az eddigi 2 százalékos hibalehetőség kizárható, mondta a társaság szóvivője, Béni Gyöngyi.

Így az elektronikus ellenőrzések alapján meghatározott pótdíjfizetési csekkek kiküldésének utolsó akadálya is elhárult, mondta a szóvivő. Nem fordulhat elő az, hogy jogosult úthasználó, vagy a pályát nem is használó, tévedésből felszólítást kapjon, a társaság szerint.

Tekintettel arra, hogy jelenleg csak az M1-es és M3-as autópályák 2-2 pontján működik fix kamerás ellenőrzés, a jogtalan úthasználók kiszűrését mobil ellenőrök mellett a kamerával felszerelt gépkocsik is segítik. A díjellenőrző szolgálat által gyűjtött adatok a gépkocsi fedélzeti számítógép egységébe kerülnek, majd az ellenőrzés végeztével a fix kamerák által szolgáltatott adatok kiértékelésével azonos módon dolgozzák fel.

Az M7-es autópályán a mobil csoportok mellett még ebben az évben fix kamerás ellenőrző pontok felszerelését is tervezi a társaság. A technikai fejlesztéssel és beruházással biztonságossá és hatékonnyá válik az ellenőrzés az autópályákon. Minden utazónak tudnia kell, hogy már az autópályára történő ráhajtáskor matricával kell rendelkeznie, mondta Béni Gyöngyi. A matricák változatlan áron, a kijelölt töltőállomásokon és az ÁAK ügyfélszolgálatain vásárolhatók meg.