Csökkent az euróövezet inflációja

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben áprilisban 2,1 százalékos volt az éves infláció az EU statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint, elemzők 2,2 százalékot vártak. Az eurózónában februárban és márciusban 2,4 százalékos, míg januárban 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció.
Vágólapra másolva!

Az éves infláció kilencedik hónapja haladja meg az Európai Központi Bank 2 százalékos riadószámát. Elemzők szerint a javulás nem készteti kamatcsökkentésre az Európai Központi Bankot (EKB), amikor május elején következő kamatértekezletét tartja.

A héten az Osztrák Nemzeti Bank elnöke és a német Bundesbank elnöke is - mindketten az EKB igazgatótanácsának tagjai - úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő, nem akadályozza a beruházásokat és a gazdasági növekedést. Az EKB utoljára március elején csökkentette az irányadó kamatát negyed százalékponttal 2,50 százalékra.

Mélyponton az üzleti bizalom

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint az eurózónában az általános gazdasági hangulat jelzőszáma áprilisban 97,9 pontra emelkedett a márciusi 97,8 pontról.

A fő hangulatmutatót elsősorban a fogyasztói bizalom javulása emelte: ennek jelzőszáma, a pesszimizmus csökkenésére utalva, mínusz 19 pontra nőtt a márciusi mínusz 21 pontról.

Az üzleti bizalom mutatója azonban csökkent, 0,70 pontra a márciusi 0,82 pontról, igaz, a felmérés nagy részét még Bagdad eleste előtt végezték el. Az iparvállalatok hangulatmutatója mínusz 13 pontra romlott a márciusi mínusz 12 pontról.