Amerikai cég üzemelteti az iraki repülőtereket

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) egy amerikai cégnek, a védelmi minisztériumhoz közel álló SkyLinknek ítélte a három legnagyobb iraki város polgári repülőterének üzemeltetési jogát. A szerződés értéke eléri a 2,5 millió dollárt - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A társaság a bagdadi, a bászrai és a moszuli légikikötőt üzemeltetheti, kezdetben csak humanitárius célra. Később azonban a polgári légiforgalom helyreállítását is a SkyLink vezényelheti. A repülőtereket a cég szakemberei vezetik iraki szakemberek segítségével, de fokozatosan a teljes irányítást átadják majd a helyi dolgozóknak.

A három repülőtérre vonatkozó szerződés értéke eredetileg 2,5 millió dollár, de a szükséges helyreállítási munkálatoktól függően a teljes összeg 18 hónap alatt elérheti akár a 10,2 millió dollárt is.

A SkyLink honlapján található cégismertető szerint a vállalat 12 év alatt közel 60 fegyveres konfliktus sújtotta országban végzett helyreállítási feladatokat, és segítette az amerikai és ENSZ-békefenntartók munkáját, sőt az amerikai katonai szervezetekkel is szoros együttműködést alakított ki.

A USAID eddig nyolc szerződésre írt ki pályázatot az iraki újjáépítéssel kapcsolatban, azonban a nemzetközi közvélemény éles kritikával illette a szervezetet, mert az amerikai vállalatok egy szűk körét kérték fel ajánlattételre - írja a BBC News Online.