Négyéves csúcson az euró

Vágólapra másolva!
Kedden újabb négyéves magasságba szökött az euró a dollárral, a fonttal és a japán jennel szemben, ami a befektetőknek az amerikai gazdaság állapota miatti aggodalmát tükrözi. A FED várhatóan nem csökkent kamatot.
Vágólapra másolva!

A kora eseti órákban jelenti majd be az amerikai központi bank szerepét betöltő FED kamatdöntését: sokak várakozása szerint egyelőre a FED nem változtat az irányadó kamatokon, a kamatszintet esetleg a jövő hónapban szállítja majd le, amivel még tovább rontja az amerikai betétek hozamát.

Az euró az elmúlt hetekben egyre magasabbra tört, ám a pénz - a gyenge amerikai gazdasági adatok miatt- nem az Egyesült Államokba áramlott, miközben az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya miatt állandósult az importkifezetéseket kísérő dollárkiáramlás.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.phpAz Üzleti Negyed szolgáltatása

Az euró 1,1358 dollárra emelkedett az európai tőzsdéken, 0,5 százalékponttal drágult, az egész évben pedig 8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. A jennel szemben is négyéves csúcsot állított fel: 134,5 jenen jegyezték, miközben a dollár-jen árfolyam 118,07 jen volt. A 70,56 fontos euró árfolyam szintén négyéves csúcsot jelent. A japán befektetők az eurót és más jövedelmezőbb valutát, mint például az ausztrál dollárt favorizálják a "zöldhasúval" szemben,- ez utóbbi alig jövedelmez valamit, hiszen a FED kamatlába 1,25 százalékon, négy évtizedes mélyponton áll.