Ezer forint lesz a négynapos sztrádajegy

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke üdvözölte, hogy az idegenforgalmi szezonban - a gazdasági tárca ígéretének megfelelően, június 15-től augusztus 31-ig - bevezetik a négy napra érvényes autópálya-matricát. Az iskolaszünet időszakában érvényes négynapos jegy várhatóan 1000 forintba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ elnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jelezte: bár pontos számítások még nincsenek, körülbelül ezer forintba kerül majd a nem csak a hét végére igénybe vehető matrica.

Kuncze Gábor úgy vélte, hogy ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, a négynapos autópálya-matricát az egész évre ki lehet majd terjeszteni. Az új díjszabás lehetővé teszi majd, hogy többen használják az autópályát, és többen kerüljék el a lakott településeket. A sokak által hiányolt egynapos matricák bevezetését akadályozza, hogy lebontották az autópályákra épített kapukat - tette hozzá.

Az SZDSZ elnöke úgy vélte: helyes, ha az autópályákat használók valamelyest hozzájárulnak a sztrádák építéséhez és fenntartásához; ez egyúttal azt is jelenti, hogy az autópályát nem használókra kisebb terhek hárulnak.

A nyári autópálya- matricákból várhatóan mintegy egymillió darab fogy majd - közölte Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára, miután a tárca szerdán döntött az autópálya-használati rendszer ideiglenes kibővítéséről.

Az államtitkár kifejtette, hogy az iskolaszünet időszakában érvényes négynapos matricák forgalmazása miatt számításaik szerint mintegy 500 ezerrel kevesebb fogy majd a többi matricatípusból. Az új szezonális matrica bevezetése 500-800 millió forintos veszteséget okoz az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek - közölte Réthy Imre.