Nem drágul többet idén a parkolás Budapesten

Vágólapra másolva!
Idén Budapesten nem lesz több parkolási díjemelés - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán. A hivatal szerint a sajtóban erről megjelent hírek a Fővárosi Önkormányzat egy munkatársa véleményén alapult, ami félreértésre adhatott okot.
Vágólapra másolva!

Az esetleges nagyobb arányú díjemelésről és a parkolási övezetben élők ingyenes parkolásának megszüntetéséről szóló hír a Fővárosi Önkormányzat egyik munkatársának személyes véleményén alapult, ami félreértésre adhatott okot - cáfolta a városháza a budapesti parkolás további idei drágulásáról, illetve az ingyenes parkolás megszűnéséről szóló korábbi nyilatkozatot. Korábban a főpolgármesteri hivatal illetékese, Vinkovics Béla azt mondta, hogy ősszel tovább nőnek a tarifák, sőt személyes véleménye szerint az év végére akár kétszer annyiba is kerülhet a várakozás, mint jelenleg.

A városháza közleménye szerint a Fővárosi Önkormányzat szakemberei egy egységes, áttekinthető budapesti parkolási rendszer kialakítása érdekében a jelenleg érvényben lévő parkolási rendelet módosításán dolgoznak. A parkolási díjak általános forgalmiadó-tartamának 12-ről 25 százalékra való növelése miatt Budapesten hétfőtől emelkedtek a várakozási tarifák, várakozási övezetenként legfeljebb 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak.

A díjak emelésének szakmai, forgalomszabályozási okai voltak, és a fővárosnak nem célja a bevételek növelése, áll a közleményben. A tervek szerint az egységes parkolási rendszerről szóló rendeletmódosítási javaslat ősszel kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A Fővárosi Önkormányzat nem kíván módosítani a jelenlegi szabályozás azon módján, amely szerint a Főváros állapítja meg a parkolási alapdíj mértékét, és az alkalmazható kedvezményeket, közölte a városháza. Ezek szerint tehát a jövőben is a kerületi önkormányzatok döntenek arról, hogy kik kapnak ingyenes parkolási engedélyt a parkolási övezetben élők közül.