Újabb ellentét a jegybank és a kormány között

Vágólapra másolva!
Tévesnek és szakmailag komoly félreértésnek nevezte László Csaba pénzügyminiszter a jegybankelnök keddi nyilatkozatát, melyben Járai Zsigmond úgy vélte, hogy Magyarország csak az évtized végén csatlakozhat a valutaunióhoz. A kabinet úgy döntött, hogy a Postabankot állami garanciavállalás mellett még az idén magánosítja.
Vágólapra másolva!

László Csaba a szerdai kormányülést követő tájékoztatón azt mondta, hogy valószínűleg téves Járai Zsigmond jegybankelnök azon véleménye, amely szerint az idén az államháztartás hiánya a GDP 6 százaléka körül várható. A pénzügyminiszter szerint az is elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyilatkozatában nem az európai uniós számítási rendszer (ESA) szerinti hiányra gondolt, ami a kormány várakozásai szerint 4,5 százalékra csökken az idén.

Az évtized végéig tolódhat az euró bevezetése/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030507azevtized.html

Az eurózónához történő csatlakozás kapcsán László Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az árfolyam megállapításánál az Európai Központi Bank nem mutatókat vizsgál, hanem a versenyképesség mint fő szempont érdekében határoz meg egyensúlyi árfolyamot. A pénzügyi tárca vezetője elmondta, hogy a jegybankelnök által említett 2009-2010-es valutauniós csatlakozás nincs összhangban a kormány elfogadott és a jegybank által is támogatott gazdaságpolitikájával. A kormány és a jegybank célja is a mihamarabbi csatlakozás az euróövezethez. László Csaba hozzátette: a kérdésről tovább egyeztetnek a jegybank elnökével.

A kormány szerdai ülésén elfogadott határozata szerint még az idén magánosítják a Postabankot, a Földhitel- és Jelzálogbankot (FHB) és a Konzumbankot - jelentette be a pénzügyminiszter. Mindhárom pénzintézetnél eladják az állami tulajdon egészét. A Postabank esetében a kormány garanciát vállal a vevő felé a pénzintézet folyamatban lévő peres ügyei miatt, melynek összegéről a kabinet egyelőre nem döntött. A Postabankot kétfordulós pályázaton az a szakmai befektető vásárolhatja meg, amelyik a második fordulóban a legnagyobb ajánlatot teszi. Az FHB alaptőkéjét - a bank jelentős lakáshitel-állománya miatt - 2,5 milliárd forintra emeli a kabinet, és csak azután magánosítja a pénzintézetet. László Csaba közölte: az FHB lakáshitel-állományát a magánosítás nem érinti.

A pénzügyminiszter szerint tartható az idei 200 milliárd forintosra tervezett privatizációs bevétel, amiből a kormány infrastrukturális beruházásokat finanszíroz.