Nehezebb lesz eltüntetni cégeket

Vágólapra másolva!
Magyarországon gyakori a veszteséges, adóssággal rendelkező cégek eltünése. Jövőre a mostaninál nehezebb lesz így menekülni az adósság elől, mert az 50 százalékosnál nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező személyek felelőssége korlátlanná válik - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A tönkrement jogi személyiségű társaságok tulajdonosai két módon menekülnek hitelezőik elől: vagy másik érdekeltségükbe csoportosítják vagyonukat, majd a tönkrement vállalkozást felszámolják, vagy pedig fantomizálják cégüket: olyan személynek értékesítik a társaságot, akit később a hatóságok nem találnak.

Vállalkozás/uzletinegyed/vallalkozas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A Magyar Hírlap beszámolója szerint az új szabályok értelmében a bíróság, amennyiben nem találja a társaságot, annak 25 százaléknál nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosait felszólítja, hogy 60 napon belül állítsák helyre a cég törvényes működését. Ha ez elmarad, az 50 százalékosnál nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos felelőssége korlátlanná válik, vagyis teljes vagyonával felel cége adósságáért. A jelenlegi szabályok szerint az ilyen tulajdonosok felelőssége csak a vállalkozásba bevitt tőké értékéig érvényesíthető.

Megtámadható a fedezetelvonó apportálás/uzletinegyed/vallalkozas/20020730noname.html