Békesi: azonnali gazdaságpolitikai fordulat kellett volna

Vágólapra másolva!
Meglehetősen élesen bírálták a kormány gazdaságpolitákát a Pénzügykutató Klub csütörtöki vendégei: Petsching Mária Zita, Antal László és Békesi László egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság nem áll fenntartható növekedési pályán, és hiányolták a választások után szerintük elmulasztott gazdaságpolitikai korrekciót.
Vágólapra másolva!

A Medgyessy-kormány folytatja elődje túlköltekező gazdaságpolitikáját, és ezzel tovább rontja a versenyképességet - véli Békesi László, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere, aki szerint az új kormánynak egy azonnali gazdaságpolitikai fordulatot kellett volna végrehajtania. A szakember kritikusan szólt a kampányígéretek rigorózus végrehajtásáról, és hiányolta az állami kötelezettségvállalások felülvizsgálatát. Békesi László érthetetlennek nevezte a strukturális reformok nélkül végrehajtott 50 százalékos béremelést, de elismerte, hogy a gazdaság növekedési üteme enyhén emelkedik. A közgazdász ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a növekedés mögött a lakosság eladósodása, az emelkedő bérek hatására bővülő kereslet és a túlköltekező költségvetés áll.

Békesi László hiteltelennek nevezte a jegybank monetáris politikáját, amit azzal indokolt, hogy az MNB csak a választások után figyelmeztetett a túlköltekező költségvetési politika veszélyeire, és merev egyoldalú kamatpolitikájával hozzájárult a versenyképesség csökkenéséhez. - Semmilyen inflációs veszély nincs jelenleg a gazdaságban, és az infláció mértékének csökkenése sem a szigorú monetáris politika, hanem a csökkenő olajárak és a fokozódó nemzetközi verseny miatt következett be - tette hozzá.

Erőteljes változtatás nélkül az EU-csatlakozás lélegzethez juttatja a magyar gazdaságot, de nem javít a versenyképességen, és ez hosszan elnyúló stagnáló állapotba szoríthatja a gazdaságot - véli Békesi, hozzátéve: 2004-2005-ben jelentős váltásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság felzárkózzon az unióhoz. Ennek egyik fő sarokpontjai - a szakember szerint - a bérfejlesztések radikális visszafogása.

Antal László közgazdász, a Pénzügykutató Klub vendégeként abszurdnak nevezte, hogy ma a vállalati szektor a nettó megtakarító a gazdaságban, és kritikával illette a kormány lakástámogatási rendszerét. A szakember ugyanakkor elismerte, hogy az Európai Monetáris Unióhoz történő gyors csatlakozási szándék jelzi, hogy a gazdaságpolitika irányítói is változtatásokra törekszenek.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa szerint ma már a 3,5 százalékos idei gazdasági növekedési előrejelzés is túlzottan optimistának tekinthető. Petschnig Mária Zita felhívta a figyelmet arra, hogy az ipari termelés az elmúlt időszakban folyamatosan lassult, és kritikával illette, hogy a beruházások is kizárólag állami megrendelések hatására nőttek. Az export növekedési üteme soha nem látott mértékben csökkent, és az ország tőkevonzó képessége tovább mérséklődött - hangsúlyozta a kutató.