Az OPEC Oroszországot is meghívta Dohába

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken bejelentette, hogy a szervezet június 11-i dohai értekezletére meghívnak hét rivális kőolajtermelő országot, közösen döntsenek az olajárak csökkenését megakadályozó termeléscsökkentésről. A meghívott országok közt van Oroszország és Norvégia is. Ez utóbbi ország rögtön jelezte, hogy nem fogadja el a meghívást.
Vágólapra másolva!

Az OPEC szóvivője szerint ez az első alkalom, hogy nem OPEC országokat is meghívnak a szervezet rendkívüli tanácskozására. A hét meghívott szervezeten kívüli országok között olyan nagy olajtermelő nemzetek vannak, mint Mexikó, Angola, Norvégia vagy Oroszország.

Az OPEC elnöke, Abdullah al-Attija pénteken úgy nyilatkozott, hogy a többi termelő segítségére is szükség van, ha termeléscsökkentéssel akarják megállítani az árak további esését, ugyanis - mint mondta - az OPEC egyedül nem képes a piac stabilizálására.

Az OPEC április végi bécsi miniszteri értekezletén az olajtermelés csökkentése, de az összkvóta emelése mellett döntöttek. A kvótakötelezett tíz tagállam összkvótáját a februári emelés óta érvényes napi 24,5 millió hordóról napi 25,4 millió hordóra növelik tovább, de elhatározták, hogy a túltermelést csökkentik, mégpedig legalább napi 2 millió hordóval, lehetőleg az összkvóta szintjére. Az új termelési korlát június 1-jén lép életbe, az értekezletről kiadott közlemény szerint.

OPEChttp://www.opec.org

Szaúdi közlés szerint az OPEC kvótakötelezett tagjainak teljes termelése április végén napi 27,4 millió hordó volt. Az OPEC tizenegyedik tagja, Irak jelenleg nem értékesít olajat a világpiacon. A szaúd-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi az értekezlet után úgy nyilatkozott, hogy az OPEC következő, június 11-ére tervezett miniszteri értekezletén minden bizonnyal tovább csökkentik a termelést.

A szervezeten kívüli Norvégia nem sokkal az OPEC közleménye után bejelentette: fogadja el a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) meghívását a dohai rendkívüli értekezletre.

Norvégia a világ harmadik legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábai és Oroszország után, napi 3,0 millió hordónyi termeléssel.

Oslo néhány éve segítette az olajkartellt, hogy a kitermelés csökkentésével növelhesse az olajárakat. Arra a kérdésre, hogy ismét hajlandó lenne-e segíteni az OPEC-et, a szóvivő közölte: ezt a mostani meghívás elfogadásától függetlenül döntenék el, de a kérdés jelenleg nincs napirenden.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek délután hordónként 24,96 dollár volt júliusra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 35 centtel drágább a csütörtöki zárónál.