Recesszió fenyegeti a német gazdaságot

Vágólapra másolva!
A német gazdaság az első negyedévben 0,2 százalékkal gyengült a tavalyi utolsó negyedhez képest, ezzel Európa legnagyobb gazdasága ismét közel került a recesszióhoz. A statisztikai hivatal a visszaesést az import növekedésével magyarázza - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A munkanapokkal és szezonális hatásokkal korrigált adat éles ellentétben áll 0,1 százalékos bővülést mutató előrejelzésekkel. Éves alapon 0,5 százalékos bővülést mutatott a gazdaság, ám ez is elmarad a 0,6 százalékos elemzői várakozásoktól. Az év egészére az előrejelzések a német gazdaság 0,5 százalékos bővülését várják.

Schröder kancellár többek között az elbocsátásra vonatkozó szabályok enyhítésével, a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék csökkentésével mozdítaná ki az ország gazdaságát a holtpontról. Gazdasági reformterveit azonban szociáldemokraták hagyományos partnereinek számító szakszervezetek mellett saját párttársai is ellenzik.

Nemzeti összefogásra szólított fel ugyanakkor Németország modernizálása érdekében Hans Eichel német pénzügyminiszter, miután ismeretessé vált, hogy a német gazdaságot recesszió fenyegeti, és mind szövetségi, mind helyi szinten az adóbevételek drámai csökkenésével kell számolni. A becslések szerint a közkasszákba az idén 8,7 milliárd euróval kevesebb folyik majd be, és egyedül a szövetségi állam 3,5 milliárd euró adóbevételtől esik el.

A német pénzügyminiszter szerint Németország nem halogathatja tovább a strukturális reformokat, amelyek a szociális háló erőteljes megnyirbálását is magukban hordozzák. A szociális jóléti államnak Schröder kancellár által felvázolt reformja alternatíva nélküli, azt teljes egészében meg kell valósítani - jelentette ki Eichel.