Márciusban 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanap tényezővel is kiigazított végleges adatok szerint 2,6 százalékkal nőtt februárhoz képest, míg a tavaly márciusihoz viszonyítva 4,2 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok szerint a termelés a 2002 márciusi szintet 7,3 százalékkal haladta meg, az első három hónapban pedig 4,4 százalékkal nőtt. A végleges számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal.

Az ipari export az első negyedévben 6,9 százalékkal bővült, a kivitel 56,9 százalékát adó ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél ennél nagyobb mértékű, 20,5 százalékos emelkedést regisztráltak. Az ipar belföldi értékesítése 0,8 százalékkal volt magasabb, mint 2002 első három hónapjában.

Márciusban a feldolgozóipari termelés 6,6 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye jelentősen, 15,9 százalékkal nőtt, melyet az előző évinél sokkal hidegebb időjárás okozott.

Megtalálja nálunk számítását?http://www1.gfk-wi.com/wi/p9191707/ctl.asp

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 29,3 százalékkal a járműgyártás termelése nőtt a kimagasló keresletbővülésnek köszönhetően. Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 5,5 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 22,9 százalékkal a bőr, bőrtermék, lábbeli előállítása, valamint 12,3 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Idén márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései kiemelkedően, 19,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az új belföldi megrendelések 7,9 százalékkal, az új exportrendelések pedig 22,3 százalékkal emelkedtek.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2003 első három hónapjában számottevően a nyugat-dunántúli (7,5 százalékkal), valamint a közép-dunántúli (7,2 százalékkal) régióban bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH 0,7 százalékos csökkenést regisztrált a dél-alföldi, és 3,6 százalékos csökkenést a dél-dunántúli régióban.