Már nem az életbiztosítás a legnépszerűbb

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 15,14 százalékkal nőtt a magyarországi biztosítási piac: a díjbevételek a tavalyi első negyedévi 125,9-ről 145 milliárd forintra emelkedtek - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adataiból. A korábban húzóágazatnak számító életbiztosítások piaca viszont alig nőtt.
Vágólapra másolva!

A biztosítási szerződések száma a tavaly március végi 11,9 millióról idén március végén 12,58 millióra emelkedett. A biztosítási piac húzóágazata a nem életbiztosítási üzletág volt. A casco biztosítások 16,4 százalékkal bővültek, az egy évvel korábbi 19,2 milliárd forintról az idei első három hónapban beszedett 22,45 milliárd forintra. A vagyonbiztosítások, a lakás- illetve a vállalkozói vagyonbiztosítások díjbevétele ennél is erőteljesebben, 23 százalékot meghaladó növekedéssel 18,96 milliárd forintra emelkedett. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjai 17 százalékos bővüléssel 21,9 milliárd forintról 25,7 milliárd forintra növekedtek a tavalyi első negyedévhez képest.

Az életbiztosítások piaca alig nőtt

Az életbiztosítási díjak a 2002 első negyedévi 49,8 milliárdról 52,5 milliárdra, míg a nem életbiztosítási díjbevételek 76,1-ről 91,5 milliárd forintra növekedtek.

Egy év alatt mindössze 7 százalékot bővült az életbiztosítások piaca. A gyenge bővülés oka feltehetően a továbbra is gyengélkedő tőkepiaci eredményekben, illetve a lejáró életbiztosítási szerződésekben keresendő, a szakértők szerint. A legnépszerűbb életbiztosítási típus, a tőkefelhalmozásra és haláleseti kockázatra egyaránt szóló vegyes életbiztosítások száma csökkent: tavaly az első negyedév végén 1,94 millió darabot, idén már csak 1,86 millió darabot tartottak nyilván. Az ilyen biztosításra kötött szerződésekre tavaly szolgáltatásként 11,5 milliárd forintot fizettek ki a cégek, míg egy évvel korábban 8,94 milliárd forintot.

Elmaradt a beszedett biztosítási díjak növekedésétől a kárkifizetések összege, ami kevesebb, mint 13 százalékkal nőtt: 2002 első három hónapjában 51,9 milliárd forintot fizettek ki a társaságok károkra, idén az első negyedévében pedig 58,5 milliárdot. A kárkifizetéseken belül az életbiztosítási szerződésekre kifizetett összeg bővült leginkább, 19,3 milliárd forintra. Ez 11,5 százalékos növekedés. A nem életbiztosítási szerződésekre kevesebb, mint 10 százalékos volt a kárkifizetések növekedése: a tavalyi első negyedév alatt 35,8 milliárd forint, idén pedig 39,2 milliárd forint kárt térítettek meg a társaságok. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál a kárkifizetések nagyságrendje lényegében a tavalyi szinten maradt, 14,9 milliárd forintot tett ki.