Kibocsátási értékén az euró

Vágólapra másolva!
Az európai közös valuta hétfőn elérte a dollárral szemben azt a szintet, amelyen 4 évvel ezelőtt kibocsátották. A londoni kereskedésben az euró 1,17 dollárt ért hétfőn délelőtt.
Vágólapra másolva!

A dollár legutóbbi gyengülését John Snow amerikai pénzügyminiszter kijelentései okozták, amelyek szerint Washington nem akar mindenáron ragaszkodni az erős dollárhoz, írta a BBC News.

Gyengíti a dollárt az amerikai pénzügyminiszter/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030512gyengiti.html

John Snow ezen a hétvégén a G8-ak (a hét gazdasági nagyhatalom és Oroszország) pénzügyminisztereinek találkozóján beszélve elmondta, hogy az amerikai kormányzat szerint csupán mérsékelt a dollár jelenlegi ingadozása. Ez a kijelentés újabb nyomás alá helyezte az amerikai fizetőeszközt a nemzetközi devizapiacokon, a BBC szerint. Egy euró hétfőn délelőtt 1,1720 dollárt ért a londoni kereskedésben.

Az Egyesült Államok kormányzata eddig tradicionálisan az "erős dollár politikát" követte, a legutóbbi időben azonban úgy tűnik ez a monetáris politika felengedett egy kicsit. Egy múlt heti televíziós interjúban John Snow azt mondta, hogy a gyengébb dollár elősegíti az exportot. Ez a kijelentés a piacon olyan spekulációkat indított el, hogy Washington számára előnyös a gyenge dollár, amelytől a gazdasági növekedés felgyorsulását remélik.

A dollár idén összesen 8 százalékot vesztett értékéből az euróval szemben, és más vezető devizákkal szemben is sokat gyengült. A legutóbbi gyengülés az arany árának emelkedését idézte elő: a nemesfém troy unciája három hónapja nem látott magasságba, 360 dollár közeli szintre emelkedett, ahogy a befektetők aranyba menekítették pénzüket.