Nő a kis biztosítók szerepe a hazai piacon

Vágólapra másolva!
Az idei év első negyedévében a hazai biztosítótársaságok díjbevétele 15,14 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, és összesen 145,049 milliárd forintot tett ki. A bővülés elsősorban a nem életbiztosítási ág bevételeinek 20,1 százalékos növekedésének köszönhető. Az első három hónapban megfigyelhető a kis társaságok előretörése - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

A Mabisz adatai szerint a nem életbiztosítási üzletág díjbevételei 91,5 milliárd forintot értek el az idei első három hónapban, és ezzel a teljes díjbevétel-növekedéshez a legnagyobb mértékben ez a szegmens járult hozzá.

Az életbiztosítások 53,5 milliárd forintos bevétele ugyanakkor csak 7,46 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az életbiztosításokon belül a növekedés elsősorban a folyamatos díjas biztosításoknak köszönhető.

Megtalálja nálunk számítását?http://www1.gfk-wi.com/wi/p9191707/ctl.asp

A hazai biztosítótársaságok közül az Allianz 17,06 növelte díjbevételét az első három hónapban, amely így 45,146 milliárd forintot tett ki. Ezzel a társaság 31,13 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A díjbevételeket tekintve második helyen a Generali-Providencia áll 24,063 milliárd forintos díjbevétellel, amely 8,21 százalékos növekedésnek felel meg. A Generali így 16,59 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A harmadik helyen az ÁB-Aegon áll 15,427 milliárd forintos díjbevétellel, amely 7,46 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben, így a társaság piaci részesedése 10,64 százalékos. Az első öt biztosítócég közül az OTP-Garancia növelte legkisebb mértékben - 5,7 százalékkal - a díjbevételét, amely összesen 14,424 milliárd forintra rúgott.

A Mabisz adataiból kitűnik, hogy az év első három hónapjában jelentősen előretörtek a kisebb biztosítótársaságok, hiszen az öt vezető társaság a teljes biztosítási piac bevételeinek 78,4 százalékát szerezte meg, míg egy évvel ezelőtt ez az érték még 81 százalék volt. A kisebb társaságok közül szembetűnő a Magyar Posta Életbiztosító előretörése, amely egy hónap alatt 1,18 milliárd forintos díjbevételre tett szert, és az Európa Biztosító is jelentős mértékben, 28,74 százalékkal növelte díjbevételeit.

Biztosítás/uzletinegyed/biztositas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A hazai piacon egyelőre ritkaságnak számító jogvédelmi biztosításokkal foglalkozó két cég, a DAS, és az Arag 184, illetve 258 százalékkal növelte díjbevételeit, csökkenő bevételekről számolt be ugyanakkor az Union és a Zürich Biztosító is. Ez utóbbi társaság bevételei 46,67 százalékkal estek vissza, ami főként annak köszönhető, hogy a Generaliba beolvadó cég ügyfeleinek nagy része távozott - írja a Napi Gazdaság.