Gondot okoz a bankoknak az új lakáshitelezés

Vágólapra másolva!
A lakáshitelezés módosításáról szóló kormányrendelet júniusi hatálybalépését követően a megváltozott szabályok betartása komoly problémát jelent a pénzintézeteknek, mert maguknak kell megoldani a családok hitelvizsgálatát. Szakértők szerint a bankoknak is és az ügyfeleknek is jó megoldás lenne az úgynevezett pozitív lista bevezetése - derül ki a VemSoft Kft. [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.
Vágólapra másolva!

Porcsalmy Imre, a bankinformatikai rendszerekkel foglalkozó VemSoft Kft. vezetője elmondta, hogy az új szabályozás szerint a jövőben egy család csak egy államilag támogatott hitelt kaphat, és ennek vizsgálatát a rendelet a bankok feladataként írja elő. A pénzintézetek azonban csak a saját ügyfeleiket tudják ellenőrizni, más bank nyilvántartásába nem láthatnak bele - tette hozzá.

A szakértő szerint a Bankszövetség által már korábban szorgalmazott, úgynevezett pozitív lista megoldhatná a problémát. Az elképzelések szerint ebben a központi adatbázisban mindenki szerepelne, aki kölcsönhöz jutott, illetve akinek hitelkérelme éppen elbírálás alatt van.

Porcsalmy Imre úgy véli: gyorsan tisztázni kell, hogy milyen adatvédelmi elvek alapján lehet létrehozni egy ilyen állományt. Az ellenőrző rendszer kialakítása több hónapot vehet igénybe, a törvénymódosítás pedig pár nap múlva életbe lép - figyelmeztetett.

Állami lakástámogatások/uzletinegyed/ingatlan/20010213lakastamogatasok3.html

A pozitív lista bevezetésével a szakember szerint az ügyfelek is jól járnak. A központi adatállományból ugyanis nemcsak az derül ki, hogy van-e az ügyfélnek hitelszerződése, hanem az is, hogy azt rendszeresen törleszti-e. A nemfizetők kiszűrése azért jelent megtakarítást, mert az általuk okozott kárt a bankok beépítik kamataikba, és a várható veszteségeket mindig a becsületes ügyfelek fizetik meg.

Ezzel a módszerrel a bankok számára csökken a kockázat, és olcsóbb lehet a hitel is - állította a szakember. A lista bevezetésével ráadásul a hitelbírálat időigénye is lecsökkenhet, mert egyetlen adatbázisból kinyerhető az ügyfélre vonatkozó összes szükséges információ - derül ki a közleményből.