Bagdad cáfolja az orosz szerződések törlését

Vágólapra másolva!
Az iraki olajipari minisztérium szerdán közölte, hogy nem töröltek orosz társaságokkal kötött, olajkitermelésre vonatkozó szerződéseket Szaddám Husszein kormányának megdöntése óta. A tárca egyik illetékese ugyanakkor hozzátette, hogy a Lukoil orosz társasággal kötött szerződést még a korábbi vezetés semmisítette meg. 
Vágólapra másolva!

A Lukoil 3,7 milliárd dolláros szerződése egészen tavaly december közepéig volt érvényben, amit ekkor a bagdadi vezetés kötelezettség-mulasztás címén semmissé nyilvánított, mivel állítása szerint a cég nem kezdte el a fejlesztési munkákat.

A bagdadi olajipari minisztérium azt is közölte, hogy új szerződéseket a korábbi vezetés megdöntése óta nem írtak alá, kivéve a Törökországgal és Jordániával aláírt megállapodást, amely fűtőolaj szállításra vonatkozik.

Januárban Irak a Sztroitranszgaz, orosz olaj -és földgázipari fejlesztő cégnek adott megbízást az ország nyugati sivatagában négy olajmező fejlesztésére. Irak tárgyalásokat kezdeményezett korábban a Szarubesznyeft orosz állami holding vállalatával a napi 450 ezer hordó becsült kapacitású Bin Umar mező fejlesztéséről is.