Egységes autóadó készül az Unióban

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az új személygépkocsik forgalomba helyezési adójának egységesítésére készül, mivel így lehetővé válna, hogy az uniós tagállamokban jelenleg nagy eltérést mutató autóárak közelítsenek egymáshoz - írja szerdai számában a Der Standard cikkére hivatkozva a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamaiban nagyok a különbségek az autók forgalomba helyezési adójának mértékében, illetve az ügyintézési szabályok tekintetében. Ebből adódóan például jelentős többletköltség terheli az autóst, ha egyik tagországból egy másik tagországba költözik. A Der Standard számításai szerint az átköltözéssel járó ügyintézés költsége mintegy 351 eurót tesz ki.

A legmagasabb forgalomba helyezési adókat épp azokban az országokban vetik ki, ahol nincs önálló autógyártás. Az adó alapja elvileg az autó szennyezőanyag-kibocsátása lenne, de valójában az adó mértéke leginkább az autós lakhelyétől függ.

Az autógyártók épp az egyes tagországokban szokásos eltérő összegű adók miatt, az eladások optimalizálása érdekében különböző árakon kínálják a gépkocsikat. A magas adójú országokban alacsonyabb áron adják el az autókat, míg az alacsonyabb adót fizető államokban magasabb értékesítési árakkal kompenzálnak.

Az Európai Bizottság véleménye szerint ez az eltérés, illetve az autósok átköltözésének a megnehezítése kétszeresen is sérti az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának alapelvét, a bizottság ezért szorgalmazza az adók egységesítését - írja a Világgazdaság.